ÖNCÜL
1. Müfredat yapısı
Sunduğumuz müfredat yapısı, dil öğretim müfredatının özelliklerini, diğer bir deyişle, minimum hedelerin ve öğrenme sonuçlarının bir göstergesidir. Bunun yerine, araştırma ekibinin, ihtiyaç değerlendirmesinde açıklanan değişkenleri inceledikten ve kılavuzların oluşturulmasına yardımcı olduktan sonra belirlediği konuları özetlemektedir.
Bir didaktik süreç için düzenli bir program ile karşılaştırıldığında, görevin eşsiz doğası, bu durumda, öğrenen grubun tekil doğası ve kullanmak istediğimiz informal metodolojidir. Gerçekte, tiyatro atölyesi modüler bir programda temsil edilemez ve bazıları tamamen öngörülemeyen bir dizi değişkenden etkilenmez. Önemli değişkenler mevcut saat sayısı, zamansal değişiklikler, katılımcı sayısı, cinsiyet, kültür, eğitim düzeyi, mevcut alanlar vb.
Bir tiyatro çalıştayının başarılı olması için, eğitmen her anı adapte edebilmeli ve bir atölyeden diğerine çok farklı olabilen, ortaya çıkan durumlardan başlayarak yaratılan her duruma alıştırma yapabilmelidir. Bu öncül, araştırma ekibinin neden katı modülleri tanımlamak için çalışmamayı tercih ettiğini ve bunun yerine, her seferinde planlamayı yeniden yürütmek zorunda olan gerçek kahramana, eğitmen için yeterli alan sağlayan müdahale alanlarını tercih etmeyi anlamak için gereklidir. Müdahalenin makro alanları, bir şekilde modüller olarak tanımlanabilir ve hedeler ve konular açısından tanımlanacaktır, ki bunlar, hem gerçek kılavuzlarda hem de daha sonra listelenecek ve açıklanacak bir dizi egzersizle tanımlanacaktır ,didaktik materyallerde mümkün olduğunca.
Makro Alan Süreci
Tüm atölye çalışması, öncelikle bir dilin ilişkisel düzeyde öğrenilmesi için yardım etmeyi ve daha da önemlisi, öğrenmeyi güçlendirmek için yararlı bir araç oluşturmayı amaçlamaktadır.
Makro-alan süreçlerinin artikülasyonu, katılımcıların tiyatroyu bir araç olarak ilerlemeci ve ödüllendirici bir şekilde kullanarak sürecin mantığına girmelerine izin verecek şekilde yapılandırılmıştır. Aşağıda, atölye çalışmasını genel olarak tümüyle karakterize eden aşamalar (süreleri ne olursa olsun, birkaç gün veya aylar, eklemlerinin saygı görmesi gerekir) ve her çalışma seansında akılda bulundurulması gereken aşamalar açıklanmıştır.
RT’nin çalışmaları, aşağıdaki makro alanların ve atölye müfredatı için takip eden konuların özlü bir tanımlamasıyla sonuçlandı; Bir dili öğrenmeye yardımcı olacak ilişkisel araçlar olarak kabul edilir. Spesiik açıklama, ileride ele alacağımız yönerge materyallerinin ve didaktik materyallerin tariiyle, önerilen didaktik sürecin kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını sağlar.
Giriş
Açılış ve ısınma egzersizleri:
- Katta rahatlama
- Rahatlama ayakta
- Alkışlamak
- İsimler
- İsimler ve nitelikler
- Merkeze hareketler
- Sayma oyunu
- Sal
- Sal ... aniden!
- Görünmez konuları
- Mekanın özellikleri (as if (sanki))
- Selamlar
- Ayna
Keşfetmek
Keşif çalışmaları:
- Bir nesneyle başlamak
- Olağandışı bir nesne
- Dönüşümler
- Vücuttan başlayarak
- Bir kelime, bir vücut
- Tableaux vivants
- Alçak kabartması
- Uzayda bir mekanda tema bazlı kompozisyonlar
- Zihinsel görüntüler
- Ritmik makineler
- kelimelerle başlamak
- akışan sorunlar
- kelimelerin akışı
- Güçlü sözler
İnşa etmek
Oyun yazarlığı oluşturma alıştırmaları:
Yazmaya hazırlanıyor
- Bir nesneyle bir hikaye anlatmak
- Senin hikayeni anlatıyor
- Listeleme durumları
- Listeleme karakterleri
- Karakterleri incelemek
Yazı
- Bireysel senaryoların yazılması
- Yazma diyalogları
Halka geri vermek
- Üretim ile ilgili hususlar
2. Yönergeler
Yönergeler, planlama sürecinde, proje toplantılarından sonra ve her şeyden önce, çalıştaylarda önerilen öneriler ve konuların doğal evrimi; Planlama aşamasında geliştirilen ilke ve tesislerin tatmin edici ve uyumlu bir yapıya ulaşana kadar tekrar tekrar test edildiği ve revize edildiği yerdir. Bu öneriler öğretmenler ve tiyatro ve dil okuryazarlığı uzmanları için tasarlanmıştır ve mantıksal dizilerde gruplandırılmış araç ve tekniklerin bir listesini içerir. Anlatılan çalışma, tiyatro atölyelerinin ilkelerine dayanmaktadır.
Tiyatro atölyeleri, 1960’lı yıllarda Polonya’da tiyatro yönetmeni şerzy Grotowsky tarafından ilk defa tanıtıldıklarından beri, çok çeşitli bağlamlarda yaygın bir uygulama haline gelmiştir. Günümüzde tiyatro atölyeleri kavramı, basit bir ifade arayışının ve bir aktör olmanın ötesine uzanmış, ancak sosyal ve terapi grubu boyutlarını ve öğrenmenin amacını içeren farklı bağlamlara açılmıştır. Bu son alandaki faaliyet, çalışma grubunun öğrenme ihtiyaçlarına dayanarak mantıksal bir plana göre ilerleyen, durumdan duruma değişen ve çok çeşitli olabilen bir dizi faktöre dayanan yapısal bir süreç olarak görülmektedir. . Örneğin: grubun büyüklüğü, kompozisyonu cinsiyet, sosyal, kültürel ve dini özellikler, öğrenci yaşı vb.
Zamanla, bir tiyatro çalıştayının yapısı, kanıtlanmış etkinliğin özelliklerine dayanarak bir çeşit “standardizasyon” süreci yaşamıştır. Claudio Bernardi’nin belirttiği gibi, normalde “geçit törenlerinin aşamalarına çok benzer” (Bernardi C. 2004. Il teatro sociale. Rome: Carocci, p.81) bir süreç izlenir.
Bu ritüelleştirilmiş dizi, eğitmene, öğrencilere eşlik ederken, çok odaklı ve etkili bir süreçte iş aşamalarını yönetebilmelerini sağlar.
Alıştırmalar, bu tür kavramsal ve operasyonel sistemi dikkate alarak birleştirilir. Bununla birlikte, her biri, önerilenlerden farklı bağlamlarda yaratıcı bir şekilde yeniden yorumlanabilir ve kullanılabilir.
Ayrıca, her bir alıştırmanın, tek katılımcının ve öğrenme grubunun kişisel özelliklerine göre ölçüleceği gerçeğini de hesaba katmak gerekir. Aslında, yukarıda bahsedildiği gibi, göçmen grupları genel olarak özellikle heterojen doğaları ile karakterize edilir. Her şeyden önce, katılımcıların kültürel özellikleri göz önünde bulundurulmalı ve süreç her duruma göre uyarlanmalıdır; sadece bir engelin, katılımcının kültürel geçmişine saygı duymadan üstesinden gelinebileceği net olduğunda ısrar eder. Üstelik, bu öneriler, işi yürütmek için bir zaman dilimi belirlememekte, eylem için özel bir protokol belirlememekte, aynı zamanda, grubun zamanlamasına ve özelliklerine bağlı olarak adapte edilebilecek bir dizi egzersizi tanımlamak ve listelemekle sınırlamaktadır. Öğrenme sürecinin gerçek kahramanı olan eğiticinin takdiri. Listelenen egzersizlerin her biri didaktik malzemeleri oluşturan çalışma sayfalarında tam olarak açıklanacaktır. Genel olarak, orta ila uzun süreli bir çalıştayın (örneğin yaklaşık 60 ila 80 saat) en etkili olduğu düşünülebilir. Bununla birlikte, kesin bir amaca yönelik titizlikle tasarlanmış daha sınırlı bir zaman dilimi içinde yürütülen atölyeler ile olumlu sonuçlar elde edilebilir. Son olarak, belirlenen bir sonuca ulaşmak için listelenen bazı alıştırmalardan yararlanılacak ve bir ön anlatı oluşturmaya yönelik bir yol işaret edecek bir dizi eylem tanımlanacaktır.